I helgen genomfördes Antracits femte smidesträff i samband med kolarveckan i Granbergsdal. Långväga konstsmeden Conrad Hicks från Sydafrika överlämnade ett hedersamt gesällbrev till årets konstsmidesgesäll Gustav Karlsson från HDK Stenebyskolan. Även i år fick vi möjlighet att följa hela processen från tillverkning av stål till färdiga smidesvaror, axlar, spikar, svärd, konstverk och gesällprov!
![]() | ![]() |
Ville och Erik | Roger och Bechen |
foto 2008 © Johan Sangberg
Scana i Björneborg
Innan vi kommer in på själva träffen på lördagen öppnades portarna till en helt speciell värld på fredagen. Det var Scana Indstrier i Björneborg som tog emot drygt 25 Antracitare för ett studiebesök. Kenneth från Scana skulle visa runt oss i denna unika verksamhet med anor från 1652 och det blev bråttom direkt, hett järn kan inte vänta. Raskt slet vi på oss hjälmar och västar för att skynda till tappningen av en smälta, det sker bara vid 3-4 timmars intervall i ett sådant här specialverk.
Tyvärr fick vi bara se skänkeln med smältan glida iväg med götet och värme denna gången. Men inne i smedjan bearbetades materialet från tidigare smältor till ämnen för axlar och maskindelar på vikter runt 20 ton och längder på nästan 22 meter! Efter utsmidning väntade bearbetning i svarvar och andra maskiner för leverans till slutarbete i andra verkstäder, både inom landet och utomlands. Allt görs i hela ledet från tillverkning av stålet till bearbetning. En unik verksamhet som inte finns på många ställen i landet och ett fantastiskt intressant besök som vi hoppas kunna erbjuda nästa års Antracitare också.
{mospagebreak}
Kolmilan i Granbergsdal
Byalaget i Granbergsdal har i mer en 20 års tid genomfört sin kolarvecka med en speciell kolardag. Sedan 5 år tillbaks har kolardagen gästats av en stor mängd smeder från hela landet och våra grannländer och format en smidesdag. Årligen har Antracitsmederna satt upp sina ässjor och smidesstäd för att smida och utbyta erfarenheter mellan varandra och besökare. Röken från kolmilan och smaken från huvudrätten ”kolbulle” blandas med doften av stenkol och ljudet av smideshammare. Kolmileröken startade i Granbergsdal omkring 1625! En nästan aldrig sinande ström av besökare besökte årets smidesträff 2008, drygt 383 år senare!!
![]() | ![]() |
Johan | Milan |
foto 2008 © Martin Andersson
Träffen i Granbergsdal visade både djup och enkelhet inom smide och metallkonsten. Flera nya inslag på programmet gjorde träffen till ett spännande äventyr där man kunde "vandra" mellan olika "stationer" och händelser. På vägen fick man både se och höra mängder av olika infallsvinklar och utryck om och kring smide som konst och hantverk. Men där fanns även en stor portion humor och öppenhet. Det smiddes och det tävlades och mitt upp i det hela fick vi se smederna grilla korv över ässjor eller köpa kolbulle vid kolmilan.
{mospagebreak}
Utdelning av gesällbrev
I år avlade konstsmeden Gustav Karlsson sitt gesällprov som godkänts av branschorganisationen Sveriges Konstsmidesförening och dess granskningsgrupp och blev berättigad till ett gesällbrev och utnämnd till gesäll inom konstsmidesyrket.
Inom hantverksyrken i Sverige har det genom tiderna funnits gesäller och dessa har efter tre års studier eller lärlingstid kunnat avlägga ett gesällprov och på så vis erhållit ett gesällbrev som bevis på sin yrkesskicklighet. Inom konstsmidesyrket er det endast ett fåtal som avlägger ett gesällprov. Efter avlagt och godkänt prov är man gesäll inom konstsmidesyrket.
![]() | ![]() |
Johan, Conrad och Gustav | Johan, Conrad och Gustav |
foto 2008 © Martin Andersson
Mitt ibland alla smeder och gäster på smidesträffen, under avslappnade men allvarliga former, delade Antracits grundare, Johan, ut gesällbrevet som dagen till ära överlämnades av just konstsmeden Conrad Hicks från Sydafrika. Det är en stor ära att vi på smidesträffen fick uppdraget att dela ut detta yrkesbevis till Gustav och vår sydafrikanska konstsmed gjorde ceremonin till ett minnesvärt ögonblick för samtliga deltagare.
{mospagebreak}
Gesällprov i hyttan
Samliga besökare kunde dessutom inne i Granbergsdals vackra hytta, direkt efter gesällbrevsutdelningen, beskåda Gustavs gesällprov som var utställt tillsammans med flera andra gesällprov från tiden 1950-talet till 2004. Högst upp runt den så kallade kransen på masugnen fanns gesällproven utplacerade med Gustav Karlsson som det senast utförda i år 2008. Bland de gesällprov som fanns på plats i år var, Hefaistos av Hans Winberg från 1959; Byggnad med figurer av Per "Pelle" Nilsson från 1964; Nordiska Gudar av Claes Cajvert från 1966, Bollspel av Ingvar Westling från 1969, Göteborg av Johan Sangberg från 1976, Bordsunderrede av Otto Samuelsson från 1991, Ljuskrona av Martti Risku från 2004, Svärd av Sjur Axel Pehrson från 2006 (Norge), Grindstolpar av Gustav Karlsson från 2008!!
![]() Gustav Karlsson | ![]() Ingvar Westling | ![]() Claes Cajvert |
foto 2008 © Jan Hilmersson
Internationella smeder
Inte bara Sydafrika fanns representerat på smidesträffen utan vi hade smeder från vårt västliga granland som smidde svärd och även visade upp sitt gesällprov, det var Antracitmedlemmen Sjur som dessutom fick slägghjälp av Conrad. På lördagsmorgonen dök oväntat Jesse Sipola upp från Finland, även han ägnade sig åt släggningens konst och detta i kostym och frack! Jesse har en tid arbetat tillsammans med Conrad i Kapstaden och det va genom honom Jesse fick iden att komma till smidesträffen, det va uppskattat! Man kan se en omedelbar påverkan i Jesses smide på de alster han visade upp.
Ett annat givande och nytt inslag på smidesträffen va Stenebyskolans tält där Gustav Karlsson visade förgyllning bl.a. och där en förmodligen nyttig diskussion om Konstsmide genomfördes, ämnet hette "Konstsmidesbegreppet" och modererades av Gustav. Detta ser vi fram emot redan till nästa år igen då det alltid är spännande att under ”ordnade” former kunna ventilera olika teoretiska och praktiska spörsmål kring smide som hantverk och konstart, helt klart en höjdpunkt på träffen!
Bland andra deltagande skolor med smide på programmet kan nämnas Träakademien från Höga Kusten. Deras elever skall just påbörja sitt tredje år och göra gesällprov, går allt vägen delas även deras gesällbrev ut i Granbergsdal under 2009.
{mospagebreak}
Smidestävling
Ett uppskattat inslag i år lika väl som förra året var vårt lilla smidesmästerskap, eller smidestävlingen. Här deltog alla som hade lust och startfältet bestod av sammanlagt 32st glada tävlande. Dessa leddes av Gustav att utföra tre olika moment i nämnd ordning, stuka, räcka och brädda. Allt mättes upp och granskades av Kenth. På spel stod, ära heder och berömmelse, inget annat, och de som i slutändan fick mest av den varan för troget slit med hammare vid städ var 1. Bertil Permsten ”ironman”, 2. Gustav Karlsson ”gustav_metal” och 3. Erik Vargtand, grattis! Hela resultatlistan finns att läsa i forumet.
![]() | ![]() | ![]() |
Conrad och Jesse | Conrad och Lina |
foto 2008 © Johan Sangberg
{mospagebreak}
Kallsmen
Hammarsmedjan bemannades under hela lördagen och flera var det som kom för att se Roger och grabbarna hantera ämnen på flera kilo som om det vore fjäderlätt. Olika verktyg och ämnen smiddes ut i de kraftiga Bechehammrarna och en och annan provade på att smida i dessa. Tillresta gäster från både Danmark och Tyskland fann sin väg till denna fantastiska smedja som på kvällen förvandlades till festlokal med mat och musik enda fram till småtimmarna.
![]() | ![]() |
Hos Kallsmen | Ugnen |
foto 2008 © Martin Andersson
{mospagebreak}
September 2009
Årets kolardag avslutades i strålande sol och med en ny inbjudan från Byalaget till nästa års kolarvecka, och att vi eventuellt kan få till oss fler internationella konstmeder till smidesträffen i september 2009. Då kan vi säkert se alster skapas och placeras på lämplig plats som ett märke över vad vi gör där dessa dagar för framtidens verksamhet inom smide och metallhantverk.
![]() | ![]() |
Johan och Kolarbasen | Avfärd |
foto 2008 © Martin Andersson
Detta va mina betraktelser från Antracits femte smidesträff och det va allt igenom den bästa träff vi genomfört enligt min åsikt. Vädret va strålande och alla var på gott humör. I forumet finns möjlighet att vädra nya ideer och redan nu tänka igenom vad vi vill göra och se. En tanke har varit att samlas kring ett tema nästa år. Det är bara att börja spåna ideer...Klicka här för att skriva in Dina ideer...
No comments:
Post a Comment